Založili jsme druit – první IT družstvo v Česku

Jsme sdružení kamarádů a kamarádek, kteří·é mají nejrůznější dovednosti v IT sektoru, od správy serverů a sítí, přes návrh a tvorbu webových stránek, až po počítačovou bezpečnost.

Rozhodli·y jsme se, že chceme pracovat spolu a nabízet naše služby partnerům a partnerkám, kteří sdílejí naše hodnoty a potřebují technickou podporu ve svém úsilí o pozitivní společenskou změnu. Zároveň chceme dělat smysluplnou práci bez šéfů, věřitelů a investorů. Rozhodli·y jsme se, že družstvo je pro tento účel nejvhodnější právní forma.

Proč družstvo?

Družstvo dnes vyvolává představu něčeho, co patří do minulosti. V současné neoliberální společnosti zní družstvo jako anachronismus. To se odráží i ve skutečnosti: téměř všechna fungující družstva v Česku vznikla před 90. léty. Družstevnictví přitom hraje důležitou společenskou roli, která je v současném světě důležitější než kdy jindy.

Družstva jsou asociace lidí, kteří se sdružují za účelem naplňování společných potřeb, jako je například jídlo nebo bydlení. Mají zpravidla formu demokraticky řízeného a kolektivně vlastněného podniku. Vyskytují se v různých velikostech, tvarech a příchutích, ale uspokojování potřeb je vždy hlavním motivem, což je něco zcela jiného, než generování zisku – dominantní mechanismus, který pohání naše ekonomické instituce (ve skutečnosti je generování zisku s uspokojováním potřeb mnohem častěji v přímém rozporu – vytváření zisku často stojí na odepírání potřeb). Ekonomika orientovaná na zisk obohacuje kapsy bohatých lidí, prohlubuje sociální příkopy a pohání ekologickou katastrofu. Pokud si chceme představit jiný svět, kde nikoliv hromadění bohatství, ale skutečné uspokojování potřeb lidí je hlavním řídícím principem ekonomické činnosti, družstvo je podle nás dobré místo, kde začít.

Technologický průmysl je obzvlášť zatížen krizemi. Korporace těží naše osobní údaje za účelem zisku. Neprůhledné algoritmy na sociálních sítích rozhodují o tom, které zprávy se dostanou k lidem a které ne, čímž ovlivňují veřejné mínění a rozhodují výsledky voleb. Click-baitová logika na internetu živí kontroverze a hloubí mezi částmi společnosti. Zařízení, která jsou dnes nová a nablýskaná, za pár let zastarají, rozbijí se a nejdou opravit, což vede k čím dál větší spotřebě materiálů a energie za hranice planetárních limitů. Nikým nevolení technovizionářští miliardáři svými rozhodnutími ovlivňují směřování celého globalizovaného světa.

Družstva, založená na principu solidarity a vzájemné pomoci, jsou přirozenou odpovědí na společenské krize. I naše družstvo je svým způsobem reakcí na krizi v technologickém průmyslu.

Rádi·y bychom nabídli·y alternativu. To je rozhodně ambiciózní a náročný plán, který ale stojí za to zkusit. Ačkoliv na to neznáme přesný recept, věříme k tomu máme dobré ingredience. V první řadě už existuje řada svobodných a open source technologií, které jsou připravené k použití a mohou stát základem solidání ekonomiky. Chceme tyto technologie přivést k užitku pro zodpovědné podniky, občanské iniciativy, neziskovky, nezávislá média, kulturní instituce nebo sociální hnutí. Rádi·y bychom pěstovali dlouhodobá partnerství s lidmi a organizacemi, které sdílejí naše hodnoty, a to pomalu a udržitelně vzhledem našim potřebám.

Náš plán

  • Nechceme napodobovat startupové myšlení, které usiluje o co nejrychlejší uvedení produktu na trh a zisk. Místo toho rosteme pomalu a udržitelně.
  • Budujeme stabilní a odolné systémy, a to jak po stránce zvolených technologií, tak po stránce mezilidských vztahů.
  • Provozujeme open-source nástroje jako dostupné a životaschopné alternativy vůči proprietárnímu, korporátnímu softwaru.
  • Vytváříme nezávislou serverovou infrastrukturu, která je nezávislá na „cloudu“ velkých technologických firem. Nechceme budovat další Google, Amazon nebo Microsoft.
  • Nekopírujeme logiku služeb „zdarma“, za které uživatelé a uživatelky ve skutečnosti platí osobními daty a cílením reklam.

S čím vám můžeme pomoci?

  • Navrhujeme a vyvíjíme webové stránky.
  • Analyzujeme a optimalizujeme výkon a přístupnost webových stránek.
  • Hostujeme webové stránky všech velikostí.
  • Implementujeme open source nástroje ve vaší organizaci.
  • Zbavíme vás závislosti na proprietárním softwaru od velkých technologických firem, jako je Google nebo Microsoft.
  • Postaráme se o správu a provoz linuxových serverů ve vaší kanceláři i v datacentrech.
  • Zmapujeme a vyřešíme problémy s WiFi a internetem.
  • Zajistíme dlouhodobou IT podporu (na dálku, nebo fyzicky v Praze a okolí).

Na těchto stránkách najdete kompletní seznam našich služeb.